Snart ett år av träning inför Ironman Kalmar 2016 – lite statistik

Jag är antagligen långt ifrån ensam om att titta på det gångna träningsåret inför Ironman Kalmar nästa vecka(!). Här delar jag med mig av träningsdata inför IM 2016. Tar gärna emot tips och reflektioner då jag inte har någon att bolla min träning med!

Datan visar bara mängd och min träning har vart oerhört mängdfokuserad. Det finns mycket förbättringspotential i att träna smartare med mer fokus på teknik och fart, framför allt i simning och löpning.

Vecka för vecka - den triathlonspecifika träningen. Gym och annan träning är inte inkluderat.
Vecka för vecka – den triathlonspecifika träningen. Gym och annan träning är inte inkluderat.
Antalet löpta km.
Antalet löpta km per vecka. Just nu är tiden uppe på ca 160 h. Tidigare tittade jag på bike-split som funktion av effekt och hjul-typ på Ironman Kalmar 2015. Där hittade jag 36 atleter som hade trovärdig data i Strava. Utifrån samma urval (har jag för mig…), hittade jag 12 som verkade ha bra rapportering när det kom till löpning (många råkar tyvärr rapportera cykel eller andra aktiviteter, typ rullskidor, som löpning och då blir PB skevt och då även exkluderade i mitt urval). Mitt mål var att kika på hur löpträningsmängd hängde ihop med tid på den avslutade maran samt diff mellan mara och IM-mara. De tolv jag kikade på hade i genomsnitt tränat runt 120 h löpning under 2015 och snittade runt 3:30 h på IM. En liten hake i statistiken är dock att de som har mycket löpträningstid i urvalet oftast har sämre tid på IM-mara. Samtidigt presterar de med mycket löpträningstid bättre på individuella maror. Urvalet är dock oerhört litet och det finns många fallgropar, t.ex. så rapporterar bl.a. Suunto inte löpbandspass till Strava (min löpning består till ca 25 % av löpband).  Jag vet att jag har oerhört mycket mer att hämta inom löpning – men borde nu ha en stabil grund och alla förutsättningar att springa bra i Kalmar. (Och kanske kommer det ett separat inlägg om Löpträningsmängd och löptid på ett öppet mara vs. im-mara).
Några timmars gym fram till i våras när jag inte orkade med den katastrofala träningsvärk som jag får och därtill ville träna annat.
Körde relativt mycket gym i höstas fram till i vintras. Och även i brist på annat ibland. Ville sen lägga tiden på annan träning och undvika den katastrofala träningsvärk jag alltid fick. Något jag aldrig tränat bra är mage. Det tycker jag är ganska trist, antagligen mest för att jag är svag. 
Mycket cyklande. En vecka på Mallorca sticker ut.
Mycket cyklande. En vecka på Mallorca sticker ut. Trainern är ganska snål på km, kanske 1-4 km / h för lite, enligt mig (jämför med tempo-cykel). En ny cykel och nya hjul bidrog alldeles säkerligen till att jag haft en bra mängd sen vecka 27.
Antalet simmade km! En hel del.
Antalet simmade km! En hel del. En lite stor dipp vecka 20-24. Tror det berodde på tjänsteresa, inställda klubbpass och så. När semestern närmade sig, och utomhuspoolen öppnade, bestämde jag mig för att köra alla fyra pass simning som jag hade på mitt schema. Lite förvånad över att jag peakade förra veckan. Fartmässigt tror jag min peak var runt vecka 11-13 – hoppas på att få tillbaks den nu. 
Det har inte blivit så mycket övrig träning. Men det som blivit är lite cirkelträning på jobbet och lite längd.
Det har inte blivit så mycket övrig träning. Men det som blivit är lite cirkelträning på jobbet och ev. lite rullskidor. Pinsamt fokuserat. 

Hepp! Ännu är inte träningen inför Kalmar 2016 slut – nu ska jag iväg och köra 4×3 min löpning och lite simning.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *