Träning vecka 12 och 13 – strunta i träningen för att undvika sjukdagar?

Vecka 12 och 13, 2016, går inte till historien som träningsintensiva.
Vecka 12 och 13, 2016, går inte till historien som träningsintensiva.

Vecka 12 avslutade ett 12 veckors långt träningsprogram, fantastiskt! Jag har med ett par mindre justeringar nu följt TrainerRoads basträningsprogram för långdistanstriathlon med hög volym. Snart hoppar jag på ett nytt träningsprogram som ska bygga mer fart och tävlingsuthållighet men fram till dess väntar lite ostrukturerad träning.

De senaste veckorna har inte gått helt enligt plan och jag har hoppat några träningspass. Träningsprogrammet ökade belastningen och jag kände mig allt tröttare, och låg efter i återhämtningen. Det är ju naturligtvis så man blir bättre men i backspegeln, och det jag tar med mig framöver, är att det kan vara bra att anpassa träningen i förebyggande syfte. En insikt som sitter ganska långt inne hos mig.

Vad har jag att säga om veckorna?

  • Vecka 12 var sen innan planerat att vara en återhämtningsvecka men inte riktigt så lugn som den blev. Jag tog tillfället i akt att vila extra och göra annat då jag inte kände mig helt frisk. Skulle vilja sätta en siffra på ”sjukdagar” och missade träningspass. Om jag är hård mot mig själv så blir det två och en halv dagar och fem missade träningspass. Istället för att träna åt jag middag med min familj, åkte längdskidor en hel dag, storstädade och annat fix. Visst hade jag säkert kunnat träna något mer, men med risk att skapa fler riktiga sjukdagar (för vad hade var en känsla av att allt inte stod helt rätt till).
  • Vecka 13 var planerade att vara ostrukturerad. Jag valde att köra träningspass som jag missat under det 12 veckor långa träningsprogrammet. Veckans prestation var att jag lyckades träna på söndagsmorgonen med triathlonklubben trots tjänsteresa med start strax efter kl 12.

Några höjdpunkter?

  • Rekordfart i backintervaller! Har sprungit samma backe i några veckor och farten har minskat. Nu rev jag av fler repetitioner i rekordfart än tidigare. 12×1 i 3:30-fart med låg variation.
  • Fortsatt snabb på söndagssimningen med bra uthållighet! Jag lyckas hålla tiderna genom hela passet i den fartgrupp jag kör. Vill ta ett steg upp till nästa grupp, men det innebär att jag måste klara farten OCH minskad vila. Lite av ett dilemma – men bara att fortsäta jobba på tekniken och lägga på lite inställning.

Kommentarer

Ett svar till ”Träning vecka 12 och 13 – strunta i träningen för att undvika sjukdagar?”

  1. Förra veckan måste väl endå varit rekord, >30h 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *