Träning vecka 11 – om vila, en dag utan träningsvärk och smärta deluxe

Drygt 16 h trots kaos. Nöjd med veckan även ifall det blev 3-4 h mindre än tänkt. 
Drygt 16 h trots kaos. Nöjd med veckan även ifall det blev 3-4 h mindre än planerat.

Det är måndag kväll och jag känner mig otroligt stark och pigg. I vanliga fall brukar jag vara helt förstörd på måndag och halvvägs in på tisdagen!

Vecka 11 skulle gå till historien som den tuffaste träningsveckan alla tider. Riktigt så blev det inte. Efter att ha känt lite på kroppen i onsdags kväll avbröt jag mitt löppass och på torsdag stod jag helt över träningen. Jag var naturligtvis gristrött som vanligt men det som fick mig att sätta stopp var en konstig känsla i halsen. Tränar man på vid halsont är risken större att åka på hjärtmuskelinflammation (myokardit).  Och det är något att aktivt välja bort.

Utöver det fick jag fruktansvärt ont i lårmusklerna (framsida och baksida, båda benen) under söndagens tänkta långpass varpå passet kortades med en dryg timma. Jag fick ont på ett liknande sätt som under sista 10-12 km på Hong Kong marathon, fast värre. Jag hoppas att min kropp lär sig något av detta och kommer tillbaks starkare. Video nedan visar lite hur det kändes. Efteråt la jag mig i bagaget på bilen med fötterna högt, skrek lite för mig själv och tvekade en bra stund innan jag åkte iväg. Funderat lite på vad detta kan bero på och vad det är. Det känns som knivar i benen. I videon säger jag kramp, men det känns inte alls som kramp som jag fått i enstaka vad. Jag har ingen aning alltså. Har du?

Kramp? Ont oavsett. 3 x 8 km blev 2 x 8 km. Första varvet lugnt, andra tänkt tempo 4:37. Gick bra första 4-5… Kände mig stark. Sen började det göra ont. ”Sprang” hela vägen in i mål… #löpning #running #sub930 #ironmantraining #triathlontraining #trilife #kalmarironman2016 #ironmankalmar2016 #triathlon #shutuplegs #kramp #svensktriathlon #swimbikerun #triathlon

Ett filmklipp publicerat av Karl Wackerberg (@karlcomse) Mar 20, 2016 kl. 10:20 PDT

Trots att jag strök 2 hela pass och avbröt / förändrade 2 pass så är jag väldigt nöjd med veckan! Kan tillägga att jag i fredags inte kände av någon träningsvärk efter vila på torsdag. Minns inte när jag inte hade träningsvärk sist.

Några höjdpunkter från veckan:

  • Simningen går stabilt framåt. Hade ett individuellt pass med simtränare och det gav nya perspektiv och övningar. Det kanske är placebo, men det räcker för mig.
  • Att jag vågat vila och bryta. Det är inte direkt min melodi att inte hålla mig till planen.
  • Har sovit mycket i soffan, mitt på dagen, på tidig kväll osv. Klart bra återhämtningstrategi.

Ska jag fundera kring orosmoln framöver så är det mycket på jobbet och att jag kommer hamna i en mellanperiod i träningen. Precis nu när allt känns så himla bra ska jag ta ett steg tillbaks. 3,5 veckor paus från riktigt strukturerad träning och sen en vecka träningsläger.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *