Träning vecka 6 – lugn vecka? Och tack TrainerRoad – 5 dygn på trainern sen 17/8!

I träningsprogrammet stod en lugn vecka. När jag i lördags eftermiddag satte mig på cykeln för 1:45 h hårt cyklande följt av 0:45 h löpning eller när jag i fredags körde 3 x 3 x 2 min på 120 % av FTP så funderar jag på innebörden av lugn vecka. Eller när antalet timmar summerar till drygt två per dag. Bara att hoppas att jag kommer in i vecka 7 med mycket energi. För nu kommer en hård vecka.

dafsdf
Simsträckorna i vecko-tabellerna är direkt från klockan. Den räknar ibland mer och ibland mindre. Jag har nu passerat 120 h på trainer och det är ju 5 dygn! Det tycker jag är en prestation i sig ochför detta kan jag antagligen tacka TrainerRoad. 

TrainerRoad har hjälpt mig och jag tror det kan hjälpa andra:

  1. TrainerRoad tillhandahåller träningsprogram. Det finns olika att välja mellan beroende på var man befinner sig i sin träning och hur mycket tid man vill lägga. Jag hade själv aldrig kommit på vad jag skulle köra och aldrig heller tänkt att man kan köra så hårt som programmet förespråkar.
  2. All träning är anpassad utefter ens egen förmåga, utifrån % av FTP. Det ger goda förutsättningar för att man ska klara passen.
  3. TrainerRoads program som jag började med stegrade inledningsvis volymen långsamt. Det tror jag är en bidragande orsak till varför jag tycker att tiden på trainern går fort.
  4. TrainerRoads pass innehåller små variationer. Många tycker det är tråkigt att köra långa pass på trainern. Jag har hört om träningskompisar som sätter sig på cykeln och kör 2 h med samma effekt (undantaget uppvärmning och nedvarvning). Det tror jag inte direkt gör trainerpassen roligare.

En annan sak som ska nämnas är att jag under veckan gjorde ett simtest på 800 m.  Tidigare, i november, gjorde jag ett liknande. Jag hade naturligtvis hoppats på stora förbättringar. Jag har ju lagt 40 h till i simbanken sen dess. Dessvärre var jag enbart 1 sek bättre per 100 m. Nu nere på 1:47 / 100 m. Svårt att jämföra då förutsättningarna var olika osv. och man ska inte lägga för mycket vikt vid ett enskilt test. Det får mig ändå att fundera lite över min simträning… Antar man att 800-m test är representativt för IM-fart, och att det krävs 40 h för 1 sek förbättring, och målsättning på 1:40, så krävs alltså 280 h simning till – eller runt 1,5 h om dagen fram till Kalmar.

Bilden visar farten per längd. Ett uppslag var att jag var bättre på att hålla rätt takt i ena testet gentemot det andra. Den tesen kan vi förkasta, tycker jag. Förvisso är standardavvikelsen något mindre i test nummer 2, men det är marginellt.
Bilden visar farten per längd. Ett uppslag var att jag var bättre på att hålla rätt takt i ena testet gentemot det andra. Den tesen kan vi förkasta, tycker jag. Förvisso är standardavvikelsen något mindre i test nummer 2, men det är marginellt.

Hoppas återkomma i veckan med en blick framåt och bakåt!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *