Nytt FTP-test + 20 W på 8 veckor och + 60 W på 12 veckor

Graf över puls, effekt och kadens  under ett FTP-test

Vis av mitt förra test stod jag över styrketräning under dagen innan testet. Första minutrarna på intervall 1 höll jag tillbaks (runt 259 W), jag ville inte känna hur kraften i benen dog så som de gjorde på test 3. För intervall två gick jag ut lite hårdare från början (siktade på 275 W). Jag hade kraft kvar i slutet, vilket kan ses av den stegrande kurvan, och hade antagligen kunnat gå lite hårdare på båda intervallerna.

Vad har jag gjort för att bli bättre? Följt ett 12 veckors-program från TrainerRoad. Under dessa tolv veckor har jag missat 3 pass, men annars har jag spenderat mycket tid i sadeln – lite drygt 3,5 dygn.  Programmet bygger på mycket volym och relativt låg intensitet. I test 4 laddade jag med en ganska stor hög pepparkakor. Ska man vara lite kritisk så kan man se att jag antagligen borde landat på 200 W under första testet om jag kört första intervallen lika hårt som den andra, så jag har kanske ”bara” blivit 45 W bättre. Men oavsett, tidigare så tyckte jag 180 W + var jobbigt och nu klarar jag av långa intervaller i 200 w +.

I bilden nedan kan man se de fyra FTP-test jag kört hittills. På test 4, som jag körde nu, håller jag en betydligt lägre kadens än innan. Pulsen är också något låg om man jämför med test 3 – intervall 1 (intervall 2 var katastrofal), test 2 och test 1. Jag tänker att de borde innebära att jag antingen har lägre puls på lägre kadens (men att benen blir trötta ändå), eller kunnat ta i lite till. Jag tror på det sistnämnda. Kan också nämna att jag under test 4 och 3 inte kört i tempobågen.

Tabell över fyra FTP-test

Inte världens mest överskådliga bild. Kom gärna med bättre förslag! Även tips på hur man kan arbeta med tabeller i WP tas emot!

  1. Snyggt jobbat! WP suger ju på tabeller… Jag använder ett tillägg som heter easy table för dom jag gör. Känns väldigt föråldrat dock… Gör diagram i excel istället 🙂

Kommentera

Tema av Anders Norén