De senaste tio åren har jag tränat på gym och testat olika program. Det bästa upplägget, det jag kör nu och rekommender kallas Stronglifts. Programmet fokuserar på att öka styrka.

Som uthållighetsidrottare finns det en rad positiva effekter av styrketräning, men i korta drag så blir man effektivare, får högre maxeffekt och blir mer uthållig, i cykling och löpning. Styrketräning har också, till skillnad från stretchning, ett skadeförebyggande syfte (minskar såväl överbelastningsskador som akuta skador).

Just Stronglifts är busenkelt. Två olika pass (A och B) med tre bra övningar varje gång – och man ska öka vikterna för varje pass. Ständig progression. Fokus. Fokus. Fokus. Eftersom passen bara innehåller tre övningar kan det gå ganska fort på gymmet, någonstans mellan 30 minuter och en timma, beroende på hur mycket vila man behöver. Läs mer på Stronglifts.com, ladda ner en app till din telefon (t.ex. Stronglifts 5×5, för Android) och bara börja!

Skivstång...

Efter 16 gympass kör jag nu bl.a. 100 kg i marklyft och knappt 90 kg i knäböj! Började på 30 kg i knäböj och 65 kg i marklyft. Det var inte tungt – men nu är det fullt fokus som gäller för att lyckas lyfta.

Vad är ditt styrketräningsupplägg?