Tabell över träning vecka 1, 2016, inför Kalmar Ironman 2016

Med veckans cykelträning passerade jag 100 h cykelträning sen 17:e augusti. Mängden kommer långsamt krypande – och att kunna titta tillbaks på siffrorna är motiverande och förstärkande. När majoriteten av träningen är gjord räcker det att titta på siffrorna och tänka att om jag klarat det bra hittills så kommer jag klara det framöver. Där och då blir inte tiden att ta ställning. Det har jag redan gjort under säsongens första månader.

Med tanke på sjukdom vecka 53 är jag väldigt nöjd över veckans träning. Mer eller mindre en drömvecka och enligt plan. Stod i kvalet mellan att gå på en lugn eller hård träningsvecka (antingen köra den vecka jag missa eller gå direkt på nästa) och valde som jag skrev i förra veckans inlägg att köra hårt. Veckans höjdpunkt är att jag lyckats köra hårt och klarat passen.

I slutet på veckan var jag trött. Nedanstående beskrivning av veckan är lång men poängen är att jag med rätt valde att köra lagom hårt med farthöjning på söndagens långlöp istället för hårt rakt igenom.

  • Fredag: Knappt 40 minuter gymträning på lunchen och 60 minuter cykelträning på kvällen. Första gympasset på tre veckor sa min app och föreslog att jag skulle minska vikterna. Det gjorde jag också. Såg fram emot kvällens cykelpass som något lätt eftersom jag tycker att jag är bra på korta och hårda intervaller och passet bestod av 10 x 20 sek på 200 % av FTP. Redan efter ett par intervaller började jag förhandla med mig själv, bara någon till, så kan jag sluta och så vidare. Så pågick det hela vägen till slutet. På resans gång trodde jag att mitt hjärta gick sönder. Efteråt såg jag att passbeskrvningen inte var riktigt 200 %, utan att det inkluderade visst upptramp till rätt effektnivå. Istället började jag varje intervall innan den startade för att komma upp i effekt.
  • Lördag: 3:15 h cykel och 30 min återhämtningsjogg. Jag behöver kanske inte säga att jag drog mig inför cykelpasset. Våndades. Sköt upp starten. Men efter två timmar och en stor dos av ynklighet tog jag mig i kragen. Det var stelt i början men väl på cykeln kändes det bra och tiden sprang iväg. Våndades lagom mycket inför det efterföjande löppasset men inte i två timmar. När jag kom ut var det bara skönt. Välbehövligt.
  • Söndag: Knappt 2 h simning och 1:30 h löpning. På simpasset var målsättningen tydligen distansrekord. Osäker på om det lyckades, simmade mer än 5,2 km men tog några lugna vändor efter en känning och felräkning på någon intervall. Körde löpet senare under dagen på löpband. Målsättningen var att få bra distansträning. Tänkte från början köra hårt igenom hela passet, och det hade säkert vart bra, men jag var trött. Blev en kompromiss med fartökning i knappt 4 km efter en dryg timma för att få lite fart i benen. Det innebar inte att jag såsade runt den första timmen – och just det är jag nöjd över.

Nästkommande två veckor kommer innehålla mindre träning. Det står förvisso en lugn vecka på schemat men jag ska åka på semester och dessutom springa Hong Kong marathon. Mitt första fristående marathon. Det är också på grund av loppet som jag lagt in lite hårdare löpträning de senaste veckorna.