Mycket cykel och lite mindre av allt annat, sammanfattar vecka 50 bra.

Mycket cykel och lite mindre av allt annat sammanfattar vecka 50 bra.

Ytterligare en vecka har passerat mot Ironman Kalmar 2016. Under helgen var jag på andra sidan Sverige för att ta del i festligheter. Det resulterade i något färre timmar löpning och cykling, då jag valde att prioritera cyklingen. Vecka 50 var den hårdaste veckan i det 12-veckors cykelprogram jag följer. Det innehöll bl.a. ett 3:30h långt pass. Och generellt sett kände jag mig i riktigt bra form – med bra tryck i slutet på de långa passen. Det finns två förklaringsfaktorer, utöver att jag kan ha blivit bättre – (1) festligheter med mycket kolhydratladdning och (2) gruppeufori (körde lördagen och söndagens pass tillsammans med David och Henrik).

I veckan kördes också KM på 1500 m simning i 50 m bana. Jag är ingen snabbsimmare, men blir bättre hela tiden (tror jag). När jag simmat 1500 m fick jag höra att jag hade 100 m kvar – inte tid att tjata, så jag och min bankamrat fick båda köra 1600 m. Efteråt stod det dock klart att jag verkligen simmat 1600 m och tiden justerades, till 27:43, vilket är ca 1:51 / 100 m. Ska ju simma Ironman Kalmar på 1:40 / 100 m, så ännu är det en bit kvar. Kan jämföras med det test jag gjorde vecka 46, 800 m i 25m bassäng. Där var tiden 1:48 / 100 m. Har jag blivit bättre eller sämre? Svårt att veta!

Den lilla löpmängden kompenserades med ett lite hårdare pass. Efter 1:45 h cykel och 4 h bilkörande, så sprang jag enligt löpbandet 10 km på 0:41:30 (ska även tilläga att jag brukar ha 1-2 % lutning). Började naturligtvis lugnt och ökade farten tills slutet. Tror det gick i 17 km / h i slutet. Men… det är naturligtvis himla svårt att veta eftersom min löpklocka inte mäter hastigheten eller distans särskilt bra på löband. Och det finns troligtvis gott om dåligt kalibrerade löpband. Detta mer intensiva löpande frångår min princip om mycket och lugnt – den principen har jag ju också frångått eftersom jag inte lyckats löpa mycket.

Jag har börjat fundera hur jag ska träna efter att mitt cykelprogrammet slutar om efter nästa vecka (vecka 51). Från början var tanken att gå över till mer intensitet och något mindre mängd. Jag har ju inte lyckats få in tillräckligt med löpning – och behöver lyckas bättre med det. Det är också långt kvar till Kalmar och hög intensitet tidigt tror jag kan leda till att jag bränner min motivation. I veckan kom också TrainerRoad ut med triathlon-specifika base-program som utöver cykling också inkluderar simning och löpning. Jag funderar alltså på att hoppa på ytterligare 12-veckors base-program – men som också ger guidning på löpning och simning.