Från 225 w till 211 w på fyra veckor – minus 14 w

Första intervallen gick på hög puls och jag förlorade kraft i benen allt eftersom tiden gick. Kunde inte förmå mig att fortsätta trampa hårt. Nya tag inför andra intervallen men det gick dåligt från start. Gick ut lugnare men det hjälpte inte.  Försökte ändra växlar och så vidare, och någonstans, även ifall jag har svårt att erkänna det, ger jag upp mentalt.

Jag har gjort ett nytt FTP-test. Resultatet var inte glädjande. Det var sämre än det test jag gjorde för fyra veckor sen. Eller för att vara petig, första intervallen har samma medeleffekt som motsvarande i förra testet. Den andra är betydligt sämre. Då FTPn beräknas som 90 % av genomsnittseffekten på båda intervallerna blir FTPn lägre.

Med tanke på att effekten föll i båda intervallerna så kan man nog säga att jag gick ut för hårt och hade tjänat på att gå ut lugnare. En annan faktor som påverkar är den mentala inställningen. Jag kände mig inte lika pigg och återhämtad som inför förra testet, varför min inställning antagligen inte var överdrivet positiv.

Det som går att observera är att medelpulsen i den första intervallen var högre (3 bpm) än förra testet. För andra intervallen var medelpulsen istället lägre (6 bpm). Jag tror det beror på att jag gick ut betydligt hårdare i den första intervallen (gentemot tidigare test) och inte hinner återhämta mig. I den andra tror jag att det beror på två saker, dels min mentala svaghet, och dels att jag är trött. Har man inte mer kräm i benen är det svårt att pressa upp pulsen.

När det gäller resultatet i sig är det inget jag tänker gräva ner mig i, än. Jag har bättre och sämre dagar. Förra testet var troligtvis en bättre dag. Några faktorer som antagligen inte inverkade positivt på testresultatet:

  • Vecka 47 kände jag mig tung i kroppen (strök två pass och sov inte tillräckligt).
  • Under helgen körde jag träningsläger i Västerås. Ingen jättemängd men det stimulerar inte återhämtning.
  • Mindre än 24 h innan lyfte jag mer än vad jag någonsin gjort i knäböj. 100 kg. Jag lyckades inte fullfölja setet som tänkt. 5 set, med 5 repetitioner, blev istället 5*100 kg , 4*100 kg, 3*100 kg, 3*100kg och 1*100kg .

Jag tänker inte gräva ner mig i detta än, utan avvaktar ytterligare testresultat, innan jag ändrar träningsupplägg.

2 Kommentarer

  1. Som du skriver så kan ju dagsformen verkligen påverka resultatet. Kul hur som helst med lite siffror. Här hemma hos mig och min man så väntar vi på att trainern som vi har köpt med wattmätare som julklapp till oss själva, ska anlända. Ska bli riktigt spännande och då ska vi se om jag får till ett eget FTP-test.

  2. Karl

    Ja! Det är kul med siffror och oavsett dagsform så ger det ju någon typ av indikation. Speciellt om man har gjort många test.

    Ser fram emot att läsa om er nya trainer! Vad blev det för någon?

Kommentera

Tema av Anders Norén