Från 185 till 225 W i FTP på fyra veckor – +40 W

För drygt en månad sen började jag cykla på en trainer och även följa ett cykelprogram från TrainerRoad. Programmet innehåller ett test var fjärde vecka som syftar till att uppskatta FTP. FTP står för functional threshold power och är den effekt man kan hålla i en timmas maximal ansträngning.

Jag testar FTPn på en Tacx Neo Smart, inkopplat till TrainerRoad. Detta görs med ett testprotokoll som består av 2 st 8 min intervaller vars medeleffekt sen multipliceras med en faktor för att uppskatta FTPn.

Mitt första FTP-test.

Mitt första FTP-test.

Test 1 gav att jag har en FTP på 185 W. Det var något nedslående eftersom min målsättning är 285 W. Jag skulle behöva förbättra mig nästan 10 W per månad – och det är mycket. Testet i sig lämnar en del att önska, då man kan på första intervallen se hur jag sänker effekten efter några minuter. Misstänker att jag körde på för tung växel, även ifall genomsnittskadensen är väldigt hög.

Mitt andra FTP-test

Mitt andra FTP-test

Test 2 gav ett nytt FTP på hela 225 W. Jag är grymt nöjd. Prestationen i båda intervallerna kändes också bra även ifall jag inte riktigt kom rätt in i intervall 2, peaken som syns är när jag får ett ryck och ställer mig upp i någon sekund. Tittar man på pulsen kan man se att jag antagligen inte tog i riktigt lika mycket och det förklarar den lilla skillnaden i effekt som finns.

Förbättringen beror antagligen till stor del på att jag inför test 1 inte hade cykeltränat på en månad. Inför test två hade jag kört första (av tre) perioden på TrainerRoads traditional mid-volume base, som kan sammanfattas i:

  • 4 pass i veckan, lågintensivt och lugnt.
  • Fokus på teknik (rundtramp, raka knän).
  • Stegrande belastning de första tre veckorna, för att sen minska vecka 4.
  • Intensiteten på varje pass är helt beroende på ens FTP-värde.

Man kan alltså notera att jag inte tränar i närhet av specifikt för att förbättra just testresultatet. Min andra reflektion är att träningen under perioden 1 var relativt lätt, men att den nu under vecka 1 av period 2 har känts ganska tung.

  1. Magnus

    Intressant, jag har ungefär samma mål och plan som du. Jag körde själv min första 8 minuters test i TranerRoad igår, det ska bli roligt att följa dig.

Kommentera

Tema av Anders Norén