Denna anteckning är mest för mig själv. För att komma ihåg inför framtida planering. Men tänkte också diskutera med andra träningskunniga för att göra något bättre nästa gång. Vore framförallt intressant att veta varför min puls var lägre i år. Sämre träning / lägre intensitet? Sjukdom i kroppen? Blivit äldre? Skulle jag ätit annorlunda? Kan formtoppning/vila påverkat?

Loppet

 • Bröt efter 15 km löpning. Leder, muskler och kropp kändes bra. Finns inget att skylla på där. Hade dock inte den hastighet jag hoppats på i kroppen och valde därför att bryta. När jag bröt såg jag ut att gå mot en något sämre tid än 2016; vilket var långt ifrån vad jag haft som mål.
 • Typ samma simtid som i år som 2016. Något långsammare 2017 (1:08:30->1:09.00). Känns dystert eftersom jag tränat mycket simning 2017. Hade inga incidenter på simningen och gick kanske inte lika hårt som förra året. Men trodde det skulle gå snabbare än vad det gjorde. Kan inte skylla på vågor eller vind, allt var optimalt. Vinden låg på från söder (från start till mål). Startade i mitten på 1:00 gruppen. Kanske skulle tagit i mer.
  Blev inte översimmad, det gick bra. Dock  var det väldigt trångt i klungan vilket gjorde att jag sökte mig till utkanten.
  Körde andning på 3 armtag första 500 metrarna. Därefter kände jag mig mer stressad. Fick in vatten i munnen på min minst bekväma sida. Gick därefter på 2 armtag per andning resten av loppet.
 • Cyklingen började med vått underlag. Första rondellen var blöt, liksom ölandsbron och rondellerna i Färjestaden på Öland. Gjorde därför rätt när jag tagit ett mer mönstrat framdäck.
  Körde med mitt nya diskhjul där bak. Över lag gick simningen bra. Psykiskt ville jag trycka på och slå min tid från förra året. Jag har tränat mycket cykel i vinter och slagit mina värden från förra året. Tyvärr fick jag inte ut det jag trott på cykeln heller. Slutade på en tid på 4:49, vilket är 4 min sämre än 2016.
  Mina wattpedaler gick sönder dagen innan loppet så kunde inte köra på watt. Styrde därför på puls. 2015 hade jag 149 i snittpuls. 2016: 147. 2017 satsade jag på 147-149. Slutade på 145. Hade velat ligga högre, men det gick inte.

  Frågan är om jag skulle tränat på högre puls eller om jag inte lyckats med formtoppningen. Jag vet inte. Men troligtvis var problemet en kombination. Känslan på cykeln var dock bra. Jag körde om massor och hade 39e bästa cykeltid. Ingen mjölksyra i benen.

  Mat: Hade 3 fruktbars, 3 nötbars och 3 gels på cykeln. Åt 7 av dessa. Utöver det tog jag sportdryck en gång samt ca. tre bananer och en cookies and cream bar som jag plockade av en funktionär.

 • Påväg in på löpningen var min referens förra årets tid. Jag var ca 6 min bakom exkl. växlingar. Jag behövde göra en bättre löpning än 2016 för att bli nöjd och nå mitt mål. Referensvärden: 2016 hade jag ett snitt på 5:00 per km; 3:28:00 totalt. Mitt mål var att hålla 4:30 min per km. Både 2015 och 2016 har jag snittat 149 i puls på löpningen.

  Jag öppnade rätt okej enligt plan. Men efter ca 5km började jag få problem. Jag kunde liksom inte springa fortare. Pulsen startade kring 149, men efter 12 km gick jag under 140 i puls. Tempot hade då börjat sjunka och var sämre än 5:00. Folk började springa om mig. Givet mina andra tider från simning och cykel kändes det kört. Hade jag fortsatt skulle jag inte klara en förbättring mot förra året och jag vara väldigt långt ifrån mitt mål på 9 timmar. Så jag bröt.

Uppladdning

 • Boende: Vi bodde 30 min från start i Färjestaden via Air B&B. Boendet var helt okej, fint bredvid havet. Kör jag Kalmar igen kommer jag dock satsa på Mellby Ör Inn eller något med en stor dubbelsäng! Uppstigning 03:50. Vi åkte mot Kalmar 04:54 och var framme 05:24; det var lagom timing.
 • Formtoppning: Körde exakt samma program som förra året sista veckan. Vilade mycket. Tror inte det är sista veckan som jag varit problemet. Har varit en bra semester!
 • Wattpedaler: Pedalerna har börjat strula sista månaden. Under sista passet innan nedfärd visade de ibland dubbel watt och ibland hälften. Samma sak hände i Kalmar på genrepet innan. Jag försökte då göra en omkalibrering, vilket jag inte lyckades med. Så jag fick köra utan watt.

Analys

 • Antigen var träningen fel, formtoppningen fel eller så påverkade min vurpa/höftskada under Karlstad Triathlon för mycket negativt.
 • Träningen: Min höst och vinter var bra. Cyklade mycket inomhus och löpte bra. Slog rekord på milen i April och började bli en snabbare löpare.

  I våras tror jag att jag glömde bort min träningsplan. Jag falerade på Göteborgsvarvet. Bedömde det så att jag laddat fel till loppet då jag fick håll och tvingades gå. Hade heller inte formtoppat mycket. Efter detta så liksom glömde jag bort att löpa. Jag har sprungit en del långa turer men framförallt satsat på cykel. De långa passen har varit brickpass med ca 3-8km löpning. Jag har sällan sprungit hårt och gjort få intervallpass. Pulsen har oftast varit låg.

  Jag tror att jag tränat för mycket på mellanmjölknivå och vilat för lite. Det har varit för få hårda kvalitetspass. Jag måste träna med personer som är bättre än mig.

  I snitt har jag tränat 13 timmar per vecka 2017. Jag klarar detta ganska bra om jag inte kör för hårt. Behöver nog gå ner i träningstid igen och köra hårdare?

 • Formtoppningen: Jag tror inte jag fick till den. Jag var sjuk under Karlstad Triathlon och började nog träna för snabbt efter sjukdommen. 2016 var jag sjuk under jul och Maj. 2017 var jag istället fri från sjukdom fram till Juli. Sjukdommen kom på fel timing! Jag slog mina wattrekord och löprekord innan Karlstad triathlon i början på Juli.
 • Kanske har jag nått min topp redan? Jag kanske inte kan bli bättre. Svårt att veta. Får fundera lite mer.