Jag tänte börja på en serie kring min träningstaktik / träningsstrategi. Inläggen ska handla om (vad jag tror är) heta ämnen inom träning. I alla fall det jag läst mycket om i triathlontidningar, bloggar och böcker. Jag tänker gå igenom följande områden / begrepp:

  • periodisering
  • varierad träning – intensitet, typ av träning
  • använda fett för uthållighet
  • kostråd för uthållighet

Inom varje område tänkte jag utforska:

  • definition
  • vad modern forskning / litteratur tycker är bra
  • vad mina erfarenheter säger. Alltså vad är min Träningstaktik?

Träning handlar om att hitta sin egen väg!! Träningstaktik.

På samma tema. Läste en artikel idag kring marathontider i Sverige. Du visste väl att Svenska rekordet på maran stått sig i mer än 30 år. Det innehas av Kjell-Erik Ståhl. Idag 70 år. Han sprang på typ 2:10. Dagens bäste svensk ligger på 2:12.

Intressant är att Kjell Erik hade ett vanligt jobb (var ej proffs). Kjell-Erik förespråkar i artikeln att inte att köra långa långsamma pass för att träna aerobt. Han menar att han bara sprang snabbt och långt. Detta går emot mycket av vad experterna idag säger (t.ex. Anders Szalkai i sin bok Marathon och andra långlopp). Dagens teori förespråkar att variera intensiteten och köra långa pass med låg intensitet, korta pass med hög intensitet och meddellånga tröskelpass ner mot ditt mål för hastighet för ditt A-prio-lopp.

Lång-långsam löpning ger ingen effekt, (Kjell Erik Ståhl från Göteborgsvarvets tidning, 2016-04)

Lång-långsam löpning ger ingen effekt, (Kjell Erik Ståhl från Göteborgsvarvets tidning, 2016-04).

Jag tycker detta är intressant. Likaså tycker jag det är intressant att ifrågasätta de kostråd som ges. Träning handlar om att hitta sin egen väg!! Träningstaktik.